Kyseláče, překvapení poslední doby

Je až neuvěřitelné, jak rychle si získaly kyseláče, ať už bereme v potaz různé verze stylů, od kettle sour verzí klasických pivních kategorií po ty spontánně kvašené, srdce a peněženku českého pivaře. Celkem pozvolný nástup třeba piv IPA, vzato k oblibě spíše hořčejších piv vařených u nás, bledne závistí před uragánem, který vymrštil kyselá piva do popředí zájmů konzumentů i výrobců.
A právě v této velké rodině piv, počínaje výše zmíněným kettle souringem, přes piva Gose, Berliner Weisse a další kategorie, ta prvně jmenovaná jsou nejpřístupnější co se výroby týče. Vše ulehčila firma Lallemand se svým produktem sušených laktobacilů Sour pitch, který se stal etalonem pro daný výrobní postup. A právě Lallemand v nedávné době uvedl na trh následovníka, Lactobacillus WildBrew Helveticus Pitch.
A není nic lehčího než se na vše detailně zeptat, když na náš druhý seminář přijede šéf vývoje Rob Percival a kdy budete mít možnost ochutnat i pale ale připravené formou kettle souring s tímto novým laktobacilem.